ŽENA A KRÁSA‎ > ‎

Panenské oleje

V době, kdy jsme denně vystavováni přemíře stresu, znečištěnému ovzduší a škodlivé stravě znovu nacházíme sílu přírody. Právě ta ukrývá nejcennější látky tolik potřebné pro naše zdraví a vitalitu. V rostlinách nacházíme množství prospěšných látek, které nám svým antioxidačním působení pomáhají vyrovnat se s nepříznivými vlivy vnějšího prostředí.

Lisování za studena

Jednou z nejšetrnějších metod, jak z rostlin (kořenů, stonků, plodů i semen) získat maximální množství prospěšných látek představuje lisování za studena. Lisování za studena užívá lidstvo již od pradávna, je nejstarším a nejšetrnějším způsobem, jak získat zdraví, které je v rostlinách skryté. Právě tímto způsobem vznikají panenské rostlinné oleje.

Přídavek panenský značí právě to, že olej vznikl lisováním za studena.

Blahodárné složení pro pokožku i lidské zdraví

Panenské oleje obsahují množství nenasycených kyselin. Najdeme v nich vitamíny, minerály a další prospěšné látky, které mají příznivý vliv na řadu tělesných systémů.

Účinky jednotlivých panenských olejů jsou různé. Obecně platí, že se pro své zdraví prospěšné účinky dají používat i vnitřně. Nacházejí uplatnění také v péči o pokožku. Regenerují a vyhlazují pleť, vlasy i nehty. Lehce se vstřebávají a pronikají do nejhlubších vrstev pokožky.


Pupalkový, lněný, rakytníkový a další jedinečné panenské oleje

Jako jeden z nejhodnotnějších panenských olejů se jeví pupalkový olej, kterému jsou věnovány tyto stránky.

Unikátní složení nabízí a zdraví prospěšné účinky nabízí i panenský lněný olej. Stejně tak jsou v dnešní době vyzdvihovány účinky rakytníkového oleje.

V péči o pokožku nachází uplatnění mj. šípkový (růžový) olej, který je stejně jako růže samotná symbolem ženské krásy. Jako tělové i pleťové oleje se dále užívají mj. mandlový, avokádový, jojobový, ricinový olej aj.

V studené kuchyni pak oceníte i chutný dýňový olej, který je zdravější než ostatní běžně užívané oleje.

Exotickou vůni a chuť a široké využití v péči o pokožku, vlasy, teplé i studené kuchyni pak nabízí mj. kokosový olej.


Více o těchto i dalších panenských olejích najdete na stránkách LNĚNÝ OLEJ LÉČÍ, kde si je také přímo můžete zakoupit.



Exotické a orientální panenské oleje – který je který?

posted Jun 3, 2012, 5:44 AM by admin _

Panenské oleje představují ty nejčistší dary přírody, jsou komplexem mnoha cenných látek s mimořádným bioaktivním působením. Pocházejí převážně ze semen, plodů a jader rostlin, vznikají lisováním za studena. Lisování za studena je nejstarší a rozhodně tou nejšetrnější metodou, jak z rostliny získat maximum obsaženým bioaktivních látek.

Mezi nejznámější a také nejoceňovanější panenské oleje patří pupalkový olej (ze semen pupalky dvouleté), rakytníkový olej (z oranžových bobulí rakytníku řešetlákového), nazelenalý konopný olej ze semínek konopí setého nebo tmavě zelený dýňový olej (lisovaný ze semen plodů dýně – tykve obecné).

Panenské oleje však zdaleka nepocházejí pouze z bylinek, ale jejich zdrojem mohou být i majestátné stromy celého světa, mnoho z nich bývá ve svých domovinách považováno za posvátné, také proto, že se z nich získávají mimořádné panenské oleje. Půjde mj. o kokosový olej, tamanu olej nebo „marocké zlato“ v podobě arganového oleje, dále pak i ajurvédský nimbový olej nebo přírodní skvost tradiční čínské medicíny – perilový olej.


Kokosový olej

Nejznámějším exotickým olejem je jistě olej kokosový. Ten pochází z bílé dužiny kokosových ořechů – plodů kokosové palmy, botanicky kokosovníku ořechoplodého (cocos nucifera). Kokosový olej pochází převážně z tichomořských ostrovů, Filipín nebo pobřeží Indie.

Dnes bývá kokosový olej vyzdvihován nejenom pro své regenerační vlastnosti užívané v péči o pokožku či vlasy, ale zejména pro cenný obsah kyseliny laurové, kaprylové, kaprinové nebo myristové s vynikajícími antibiotickými účinky

Kokosový olej tak nachází uplatnění nejenom v péči o suchou a poškozenou pokožku, jako regenerační balzám (např. po opalování, holení nebo depilaci) nebo jako přírodní lubrikační gel, ale je také ingrediencí zdravé kuchyně. Hodí se na vaření pečení i smažení (jako jeden z mála panenských olejů snáší i vysoké teploty a nepodléhá oxidaci - právě kvůli obsahu nasycených mastných kyselin).


Tamanu olej

Z panenských ostrovů Polynézie pochází i Tamanu olej. Tamanu olej se vyrábí z jader plodů Atí – posvátného polynézského stromu, botanickým názvem kalaby obvejčité (Calophyllum inophyllum).

Tamanu olej specifické vůně a tropického původu dnes oceňujeme i my pro jeho silné analgetické a dezinfekční působení. Je typický obsahem vzácných rostlinných pryskyřic. Tamanu olej působí protizánětlivě a antisepticky. Užívá se proto k léčbě akné a ekzémů, ale i vředů, oparů nebo kožních plísní.

Obdobně jako kokosový olej se označuje jako přírodní antibiotikum. Na rozdíl od něho se však neužívá vnitřně. Tamanu olej se užívá jako hojivý balzám na nejrůznější kožní potíže, slouží i k lokálním masážím bolavých svalů a kloubů, bývá součástí regenerační kosmetiky – zklidňuje podrážděnou pokožku, např. po opalování nebo depilaci. Užívá se také pro dezinfekci různých bodanců a štípanců on hmyzu, kdy ulevuje od svědění a zmírňuje podráždění.


Arganový olej

Olej, který obsahem antioxidačního vitamínu E předčí až několikanásobně většinu ostatních olejů i jiných přírodních zdrojů, je arganový olej. Arganový olej je vzácným olejem marockého království. Získává se z jader plodů Argánie trnité (Argania spinosa), která jsou obalená ve velmi tvrdé skořápce (asi 3x tvrdší než je skořápka lískových oříšků). Argánie je jedním z nejstarších druhů stromů na naší planetě, přitom roste jenom v omezené oblasti marocké polopouště. Zde dokáže odolávat i náročným podmínkám, suchu i horku, ale nedaří se ji vypěstovat jinde na světě.

Arganový olej je mimořádně jemným olejem s vynikajícími výživnými a hydratačními schopnostmi. Přitom se skvěle vstřebává a nezanechává mastný film. Užívá se k denní i noční péči především o suchou a problematickou pleť. Cenné složení, kde vedle vitamínu E najdete mj. i karotenoidy, fytosteroly nebo skvalen dává arganovému oleji schopnost zjemňovat a vyhlazovat pleť, působit proti vráskám i předčasnému stárnutí pleti. Arganový olej má i protizánětlivé působení, které se využívá při léčbě akné nebo ekzémů. Arganový olej se uplatňuje nejenom v péči o pleť, ale také o vlasy nebo nehty.

Pro své bioaktivní složení i lahodnou oříškovou chuť se arganový olej užívá i vnitřně, nachází uplatnění ve studené kuchyni, např. k dochucení salátů nebo se užívá přímo.


Nimbový olej (neem olej)

Tak, jako je arganový olej typický pro Maroko, tak je pro Indii typický nimbový olej (neem olej). Nimbový olej je jeden z olejů užívané v ajurvédě – tradiční indické medicíně, která se v péči o tělesné i duševní zdraví v Indii praktikuje již po tisíce let. Nimbový olej pochází ze stromu neem, botanicky jde o Zaderach indický (Azadirachta indica).

Nimbový olej je typický výraznou oříškovo-česnekovou vůní (která nemusí být každému zrovna příjemná) a především obsahem vzácných látek jako nimbin nebo azadirachtin nebo vitamínu E. Cenné složení dává nimbovému oleji antibakteriální, antivirové a protiplísňové vlastnosti

Nimbový olej se neužívá vnitřně, ale uplatňuje se při léčbě infekčních kožních onemocnění (plané neštovice, opary), akné nebo kožních plísní. Aplikuje se na postižená místa pokožky. Nimbový olej zpomaluje stárnutí pokožky, zjemňuje ji, dezinfikuje a hojí drobná kožní poranění.


Perillový olej (také perilový olej)

Perillový olej – perilový olej je součástí tradiční čínské medicíny již po tisíce let. Získává se z ozdobné jednoletky, botanickým názvem perila (perilla) křovitá (Perilla ocomoides). Dnes perilový olej slouží především k léčbě alergií

Perilový olej má schopnost stimulovat činnost imunitního systému, má protizánětlivé účinky, působí proti plísním. Perilový olej posiluje vitalitu, nepomáhá správné funkci metabolismu. Je prospěšný i pro pokožku postiženou ekzémy.


To byl jen malý náhled do kouzelné říše panenských olejů, které v kapce obsahují neskutečné příběhy staré tisíce let, sílu stromů i léčivých bylin a jedinečnou bioinformační hodnotu. Celé své příběhy i cenné složení panenské oleje ochotně předávají i buňkám lidského těla – v péči o pokožku, při hojení i při vnitřním užití pro zdraví.

Všechny oleje si dnes můžete jako zdroj zdraví i krásy dopřát i v každodenní domácí péči. Všechny jmenované oleje ve své nejčistší podobě najdete v eshopu SÍLA DOTEKU na www.siladoteku.cz

Zde také o těchto panenských olejích najdete i další zajímavé informace. Čekají zde na vás i další unikátní přírodní produkty.

Exotický kokosový olej

posted Apr 9, 2012, 5:46 AM by admin _

Kokosový olej patří k panenským olejům, získává se lisováním za studena z bílé dužiny kokosových ořechů (obsahuje až 75% tuku). Kokosové ořechy se předtím ručně sbírají z kokosových palem vysokých až 30 metrů, dužina se suší na slunci a drtí.


Kokosový olej – vnější užití

Panenský kokosový olej přináší vůni exotických dálek až k nám. Jeho nezaměnitelná vůně připomíná tropické ostrovy tichomoří, písečné pláže a relaxační šumění mořských vln.

Mj. se také používá k relaxačním masážím, které dokáže zpestřit svou báječnou relaxační vůní spojenou s dovolenou u moře a odpočinkem pod horkými slunečními paprsky.

Kokosový olej působí jako přírodní antibiotikum. Užívá se tak jako léčivá mast při řadě kožních problémů. Pro své regenerační a ochranné vlastnosti slouží k péči o citlivou, suchou a poškozenou pokožku. Mj. chrání pokožku v zimě před mrazem, regeneruje, zklidňuje a zmírňuje podráždění pokožky po opalování nebo po holení.

Více se dozvíte v článku Kokosový olej v péči o pleť a vlasy.


Kokosový olej na vaření

Kokosový olej je základní ingrediencí tradiční asijské kuchyně, exotickou vůní doplňuje nejrůznější pokrmy studené a teplé kuchyně. Kokosový olej je vhodný na vaření, pečení i smažení (odolává i velmi vysokým teplotám a nepřepaluje se).

Užívá se však nejenom pro svoji lahodnou chuť a vůni, kokosový olej působí antibioticky a také podporuje metabolismus. Snadno se vstřebává a neusazuje se v těle. Také proto, že nezatěžuje štítnou žlázu a neobsahuje cholesterol se užívá jako součást zdravé kuchyně. Kokosový olej dodává tělu energii, dokáže zasytit na několik hodin, konzumuje se proto také při nejrůznějších redukčních dietách a při hubnutí. Kokosový olej zbavuje chuti na sladké. Kokosovému oleji ve spojitosti s hubnutím se věnují webové stránky SKUTEČNÉ HUBNUTÍ.

Kokosový olej dokáže skvěle nahradit jakýkoliv jiný tuk užívaný v kuchyni. Oproti ostatním tukům má nižší energetický obsah. Můžeme z něho dělat pomazánky, užívat ho při grilování masa či zeleniny, nahradit jím máslo při pečení nejrůznějších moučníků. Kokosový olej skvěle ochutí slané pokrmy, dodá lahodný nádech i sladkým dezertům.


Panenský kokosový olej ve své nejčistší podobě zakoupíte v e-shopu SÍLA DOTEKU. Zde také naleznete řadu dalších užitečných informací o kokosovém oleji či dalších panenských olejích.

Objevte ricinový olej

posted Apr 3, 2012, 11:29 PM by admin _   [ updated Apr 3, 2012, 11:47 PM ]

Ricinový olej je specifickým rostlinným olejem. Nemůže se chlubit univerzálním použitím a všestranným působením na lidské zdraví, přesto však nachází uplatnění při řešení konkrétních obtíží.

Ricinový olej je prospěšný při léčbě některých kožních onemocnění, pomáhá při hojení jizev. V péči o krásu je ricinový olej spojován s řasami. Nesmíme zapomenout ani ricinové zábaly, které pomáhají při bolestech svalů a kloubů.


Ricinový olej a Kristova ruka

Ricinový olej se získává ze semen exotické rostliny skočce obecného. Lidově užívaným názvem skočce obecného je také Kristova ruka.

U nás se skočec užívá především jako okrasná rostlina a je známý zejména jako ricin nebo ricinovník. Obecně známá je také toxicita ricinových jader, která obsahují prudce nebezpečný jed ricin. Ricinový olej však toxický rozhodně není, spíše naopak. Prochází několikanásobnou filtrací a tepelným zpracováním, aby byl zcela nezávadný.

Ricinový olej se užívá v potravinářství kosmetice, farmaceutickém průmyslu i dalších průmyslových odvětvích (ricinový olej je složkou při výrobě mnoha běžných potřeb – např. mýdel, plastů, vosků, maziv, barviv, parfémů aj.).


Ricinový olej v domácím prostředí

Pro domácí využití je známý pro hojivé ricinové obklady. Zábaly z ricinového oleje se užívají na bolavé svaly a klouby. Tyto zábaly obnovují regeneraci poškozených buněk díky tomu, že ricinový olej má schopnost stimulovat činnost lymfatického systému.

Také pro své silné promašťující a hydratační vlastnosti se ricinový olej užívá při hojení jizev, pomáhá při léčbě bradavic a jiných kožních novotvarů.

V neposlední řadě se ricinový olej užívá i jako regenerátor řas. Bývá součástí regeneračních přípravků na řasy. Na řasy se dá aplikovat také přímo – více v našem dalším článku ZDE.


Ricinovému oleji jsou věnovány webové stránky www.ricinovyolej.cz. Zde jsou připraveny veškeré informace o účincích a použití tohoto specifického rostlinného oleje.

Regenerační rakytníkový olej

posted Feb 21, 2012, 6:43 AM by admin _   [ updated Apr 3, 2012, 11:14 PM ]

Rakytník řešetlákový představuje mnohostranně užitečnou rostlinu. U nás je známý především jako okrasný keř. Rakytník pochází z Asie, z drsných podmínek mrazivé Sibiře, kde se však od pradávna využívá v tradiční medicíně pro léčbu mnoha zdravotních neduhů.

Latinský název rakytníku řešetlákového se překládá jako „zářivý kůň“ – údajně je to proto, že již dávno lidé věděli o lesklé a zdravé srsti koní pasoucích se na místech, kde rakytník rostl.

Regenerační rakytníkový olej

Panenský rakytníkový olej charakterizuje oranžová barva, která je také spojena s cennými bobulemi rakytníku řešetlákového. Rakytníkový olej se vyrábí lisováním za studena z plodů a semen rakytníku řešetlákového a vyniká především výraznými regeneračními a hojivými vlastnostmi.

Blahodárný elixír zdraví z rakytníku

Bobule rakytníku jsou komplexem všech důležitých vitamínů (A, B1, B2, B6, D, E, K nebo P), obsahují významný podíl karotenoidů, také minerální látky, třísloviny, kyselinu listovou a cenné nenasycené mastné kyseliny označované také jako vitamín F (Omega 3, Omega 6, Omega 9 nebo Omega 7).


Rakytníkový olej pro vnitřní i vnější užití

Rakytníkový olej se užívá vnitřně pro zvýšení odolnosti organismu a doplnění potřebných vitamínů a mnoha dalších bioaktivních látek

Rakytníkový olej pomáhá budovat imunitu v době chřipek a nachlazení.

Již po staletí se rakytník užívá pro zlepšení zánětlivých stavů dýchací soustavy, pomáhá při rýmě a nachlazení. Rakytníkový olej pomáhá i při gynekologických obtížích.

Má výrazné regenerační účinky na poškozené tkáně, pokožku i sliznice

Rakytníkový olej je proto prospěšný i při léčení chorob trávícího traktu, žaludečních vředech a průjmech. Pomáhá i při hemeroidech. Působí protizánětlivě a zmírňuje bolesti.

Rakytníkový olej má regenerační vlastnosti, které se užívají i při kožních onemocněních a poškození kůže. Pro zlepšení stavu se kombinuje vnitřní užití a vnější aplikace.


Panenskému rakytníkovému oleji jsou věnované stránky www.rakytnikovyolej100.cz. Zde se dozvíte o rakytníkovém oleji řadu užitečných informací, vedle složení najdete články i o účincích a použití rakytníkového oleje.

 

Panenský lněný olej

posted Feb 21, 2012, 6:35 AM by admin _   [ updated Feb 21, 2012, 7:06 AM ]

Lněný olej je unikátním olejem mezi panenskými rostlinnými oleji, je unikátní svým složením a svými příznivými účinky na lidské zdraví. Také proto je označován králem mezi panenskými oleji. Len setý, stejně jako pupalka dvouletá nebo rakytník řešetlákový pak bývají nazývány jako rostliny třetího tisíciletí.

Lněný olej se vyrábí lisováním za studena ze semínek lnu setého. Oproti jiným panenským olejům vyniká především vysokým obsahem nenasycené mastné kyseliny alfa-linoleové. Obsahuje až 60 % této výjimečné, zdraví prospěšné kyseliny, takové množství najdeme přirozeně jenom ve vysoce tučných rybách.

Vedle toho lněný olej obsahuje celý komplex dalších unikátních látek, které se vyznačují příznivým působením na lidské zdraví. Lněný olej se tak užívá nejenom jako tělový olej v péči o narušenou, vysušenou, citlivou pokožku nebo kůži postiženou ekzémy a akné, ale také vnitřně. Může nahrazovat běžné kuchyňské oleje ve studené kuchyni nebo se užívat přímo (1-2 lžičky denně).

Vysoký podíl nenasycených mastných kyselin, ale také vitamínů, minerálních látek nebo lecitinu působí jako účinná prevence civilizačních onemocnění, podporuje správnou funkci kardiovaskulárního systému, snižuje hladinu cholesterolu a celkově zlepšuje imunitu. Podílí se také na efektivním metabolismu, působí proti zácpě. Obsažený lecitin příznivě ovlivňuje mozkovou činnost.

O lněném oleji, jeho užití a jeho účincích na lidské zdraví se dozvíte více na www.LNĚNÝ OLEJ LÉČÍ.cz. Najdete zde také praktické informace o skladování lněného oleje a můžete ho zde přímo zakoupit.

1-5 of 5