ŽENA A KRÁSA‎ > ‎Panenské oleje‎ > ‎

Exotické a orientální panenské oleje – který je který?

posted Jun 3, 2012, 5:44 AM by admin _

Panenské oleje představují ty nejčistší dary přírody, jsou komplexem mnoha cenných látek s mimořádným bioaktivním působením. Pocházejí převážně ze semen, plodů a jader rostlin, vznikají lisováním za studena. Lisování za studena je nejstarší a rozhodně tou nejšetrnější metodou, jak z rostliny získat maximum obsaženým bioaktivních látek.

Mezi nejznámější a také nejoceňovanější panenské oleje patří pupalkový olej (ze semen pupalky dvouleté), rakytníkový olej (z oranžových bobulí rakytníku řešetlákového), nazelenalý konopný olej ze semínek konopí setého nebo tmavě zelený dýňový olej (lisovaný ze semen plodů dýně – tykve obecné).

Panenské oleje však zdaleka nepocházejí pouze z bylinek, ale jejich zdrojem mohou být i majestátné stromy celého světa, mnoho z nich bývá ve svých domovinách považováno za posvátné, také proto, že se z nich získávají mimořádné panenské oleje. Půjde mj. o kokosový olej, tamanu olej nebo „marocké zlato“ v podobě arganového oleje, dále pak i ajurvédský nimbový olej nebo přírodní skvost tradiční čínské medicíny – perilový olej.


Kokosový olej

Nejznámějším exotickým olejem je jistě olej kokosový. Ten pochází z bílé dužiny kokosových ořechů – plodů kokosové palmy, botanicky kokosovníku ořechoplodého (cocos nucifera). Kokosový olej pochází převážně z tichomořských ostrovů, Filipín nebo pobřeží Indie.

Dnes bývá kokosový olej vyzdvihován nejenom pro své regenerační vlastnosti užívané v péči o pokožku či vlasy, ale zejména pro cenný obsah kyseliny laurové, kaprylové, kaprinové nebo myristové s vynikajícími antibiotickými účinky

Kokosový olej tak nachází uplatnění nejenom v péči o suchou a poškozenou pokožku, jako regenerační balzám (např. po opalování, holení nebo depilaci) nebo jako přírodní lubrikační gel, ale je také ingrediencí zdravé kuchyně. Hodí se na vaření pečení i smažení (jako jeden z mála panenských olejů snáší i vysoké teploty a nepodléhá oxidaci - právě kvůli obsahu nasycených mastných kyselin).


Tamanu olej

Z panenských ostrovů Polynézie pochází i Tamanu olej. Tamanu olej se vyrábí z jader plodů Atí – posvátného polynézského stromu, botanickým názvem kalaby obvejčité (Calophyllum inophyllum).

Tamanu olej specifické vůně a tropického původu dnes oceňujeme i my pro jeho silné analgetické a dezinfekční působení. Je typický obsahem vzácných rostlinných pryskyřic. Tamanu olej působí protizánětlivě a antisepticky. Užívá se proto k léčbě akné a ekzémů, ale i vředů, oparů nebo kožních plísní.

Obdobně jako kokosový olej se označuje jako přírodní antibiotikum. Na rozdíl od něho se však neužívá vnitřně. Tamanu olej se užívá jako hojivý balzám na nejrůznější kožní potíže, slouží i k lokálním masážím bolavých svalů a kloubů, bývá součástí regenerační kosmetiky – zklidňuje podrážděnou pokožku, např. po opalování nebo depilaci. Užívá se také pro dezinfekci různých bodanců a štípanců on hmyzu, kdy ulevuje od svědění a zmírňuje podráždění.


Arganový olej

Olej, který obsahem antioxidačního vitamínu E předčí až několikanásobně většinu ostatních olejů i jiných přírodních zdrojů, je arganový olej. Arganový olej je vzácným olejem marockého království. Získává se z jader plodů Argánie trnité (Argania spinosa), která jsou obalená ve velmi tvrdé skořápce (asi 3x tvrdší než je skořápka lískových oříšků). Argánie je jedním z nejstarších druhů stromů na naší planetě, přitom roste jenom v omezené oblasti marocké polopouště. Zde dokáže odolávat i náročným podmínkám, suchu i horku, ale nedaří se ji vypěstovat jinde na světě.

Arganový olej je mimořádně jemným olejem s vynikajícími výživnými a hydratačními schopnostmi. Přitom se skvěle vstřebává a nezanechává mastný film. Užívá se k denní i noční péči především o suchou a problematickou pleť. Cenné složení, kde vedle vitamínu E najdete mj. i karotenoidy, fytosteroly nebo skvalen dává arganovému oleji schopnost zjemňovat a vyhlazovat pleť, působit proti vráskám i předčasnému stárnutí pleti. Arganový olej má i protizánětlivé působení, které se využívá při léčbě akné nebo ekzémů. Arganový olej se uplatňuje nejenom v péči o pleť, ale také o vlasy nebo nehty.

Pro své bioaktivní složení i lahodnou oříškovou chuť se arganový olej užívá i vnitřně, nachází uplatnění ve studené kuchyni, např. k dochucení salátů nebo se užívá přímo.


Nimbový olej (neem olej)

Tak, jako je arganový olej typický pro Maroko, tak je pro Indii typický nimbový olej (neem olej). Nimbový olej je jeden z olejů užívané v ajurvédě – tradiční indické medicíně, která se v péči o tělesné i duševní zdraví v Indii praktikuje již po tisíce let. Nimbový olej pochází ze stromu neem, botanicky jde o Zaderach indický (Azadirachta indica).

Nimbový olej je typický výraznou oříškovo-česnekovou vůní (která nemusí být každému zrovna příjemná) a především obsahem vzácných látek jako nimbin nebo azadirachtin nebo vitamínu E. Cenné složení dává nimbovému oleji antibakteriální, antivirové a protiplísňové vlastnosti

Nimbový olej se neužívá vnitřně, ale uplatňuje se při léčbě infekčních kožních onemocnění (plané neštovice, opary), akné nebo kožních plísní. Aplikuje se na postižená místa pokožky. Nimbový olej zpomaluje stárnutí pokožky, zjemňuje ji, dezinfikuje a hojí drobná kožní poranění.


Perillový olej (také perilový olej)

Perillový olej – perilový olej je součástí tradiční čínské medicíny již po tisíce let. Získává se z ozdobné jednoletky, botanickým názvem perila (perilla) křovitá (Perilla ocomoides). Dnes perilový olej slouží především k léčbě alergií

Perilový olej má schopnost stimulovat činnost imunitního systému, má protizánětlivé účinky, působí proti plísním. Perilový olej posiluje vitalitu, nepomáhá správné funkci metabolismu. Je prospěšný i pro pokožku postiženou ekzémy.


To byl jen malý náhled do kouzelné říše panenských olejů, které v kapce obsahují neskutečné příběhy staré tisíce let, sílu stromů i léčivých bylin a jedinečnou bioinformační hodnotu. Celé své příběhy i cenné složení panenské oleje ochotně předávají i buňkám lidského těla – v péči o pokožku, při hojení i při vnitřním užití pro zdraví.

Všechny oleje si dnes můžete jako zdroj zdraví i krásy dopřát i v každodenní domácí péči. Všechny jmenované oleje ve své nejčistší podobě najdete v eshopu SÍLA DOTEKU na www.siladoteku.cz

Zde také o těchto panenských olejích najdete i další zajímavé informace. Čekají zde na vás i další unikátní přírodní produkty.

Comments