ŽENA A KRÁSA‎ > ‎Panenské oleje‎ > ‎

Objevte ricinový olej

posted Apr 3, 2012, 11:29 PM by admin _   [ updated Apr 3, 2012, 11:47 PM ]

Ricinový olej je specifickým rostlinným olejem. Nemůže se chlubit univerzálním použitím a všestranným působením na lidské zdraví, přesto však nachází uplatnění při řešení konkrétních obtíží.

Ricinový olej je prospěšný při léčbě některých kožních onemocnění, pomáhá při hojení jizev. V péči o krásu je ricinový olej spojován s řasami. Nesmíme zapomenout ani ricinové zábaly, které pomáhají při bolestech svalů a kloubů.


Ricinový olej a Kristova ruka

Ricinový olej se získává ze semen exotické rostliny skočce obecného. Lidově užívaným názvem skočce obecného je také Kristova ruka.

U nás se skočec užívá především jako okrasná rostlina a je známý zejména jako ricin nebo ricinovník. Obecně známá je také toxicita ricinových jader, která obsahují prudce nebezpečný jed ricin. Ricinový olej však toxický rozhodně není, spíše naopak. Prochází několikanásobnou filtrací a tepelným zpracováním, aby byl zcela nezávadný.

Ricinový olej se užívá v potravinářství kosmetice, farmaceutickém průmyslu i dalších průmyslových odvětvích (ricinový olej je složkou při výrobě mnoha běžných potřeb – např. mýdel, plastů, vosků, maziv, barviv, parfémů aj.).


Ricinový olej v domácím prostředí

Pro domácí využití je známý pro hojivé ricinové obklady. Zábaly z ricinového oleje se užívají na bolavé svaly a klouby. Tyto zábaly obnovují regeneraci poškozených buněk díky tomu, že ricinový olej má schopnost stimulovat činnost lymfatického systému.

Také pro své silné promašťující a hydratační vlastnosti se ricinový olej užívá při hojení jizev, pomáhá při léčbě bradavic a jiných kožních novotvarů.

V neposlední řadě se ricinový olej užívá i jako regenerátor řas. Bývá součástí regeneračních přípravků na řasy. Na řasy se dá aplikovat také přímo – více v našem dalším článku ZDE.


Ricinovému oleji jsou věnovány webové stránky www.ricinovyolej.cz. Zde jsou připraveny veškeré informace o účincích a použití tohoto specifického rostlinného oleje.

Comments