Pupalkový olej - složení

Nenasycené mastné kyseliny

Pupalka dvouletá, resp. BIO pupalkový olej je významným zdrojem nenasycených mastných kyselin (označovaných také jako vitamín F). Tyto kyseliny jsou nezbytné pro správné fungování organismu. Lidskému organismu je přitom třeba tyto látky dodávat zvenčí, sám si je totiž neumí syntetizovat.

Nenasycené mastné kyseliny nebo také esenciální mastné kyseliny jsou součástí tzv. fosfolipidů podílejících se na vytváření buněčných membrán.

V těle se z esenciálních mastných kyselin tvoří tzv. eikosanoidy, látky ovlivňující správné fungování řady tělesných funkcí, jde mj. o reakce imunitního systému těla, protizánětlivé reakce, regulují také krevní tlak a srážlivost krve, ovlivňují vznik bolesti aj.

Z esenciálních mastných kyselin pupalkový olej vyniká obsahem kyseliny linolenové (asi 70 %) a kyseliny gama-linolenové (GLK, GLA)


GLA pupalkového oleje

Nenasycené mastné kyseliny pupalkového oleje jsou až z 10 % reprezentovány kyselinou gama-linolenovou (GLA). GLA je díky dalším složkám pupalkového oleje pro organismus lépe vstřebatelná než GLA z jiných potravin.

Právě obsahem kyseliny gama-linolenové (GLA) je pupalkový olej unikátní. GLA se v lidském těle mění na tzv. prostaglandiny a leukotrieny, látky podobné lidským hormonům, které ovlivňují mnoho tělesných systémů. V těle se vytváří několik typů prostaglandinů, prostaglandiny pupalkového oleje mají výrazný protizánětlivý účinek, což předurčuje jeho zdraví prospěšné působení.

GLA je navíc významnou součástí tělesných membrán.


Comments